https://www.wndu.com/2025/07/01/5-year-old-south-bend-girl-recovering-after-being-brutally-attacked-by-2-dogs/

Czas: Poniedziałek wieczorem, około 19:00 (2 lipca 2025)
Miejsce: S. Albert Avenue, South Bend, Indiana, USA
Wiek ofiary: 5 lat (Nylah Jones)
Stan ofiary: Dziesiątki blizn na twarzy, prawdopodobnie na całe życie
Konsekwencje dla właściciela: Początkowo kwarantanna psów w domu; psy schwytane dopiero po ponownej ucieczce; śledztwo w toku
Dwa pitbulle rozszarpały 5-letnią Nylah - dziesiątki blizn na twarzy na całe życie
Spokojny poniedziałkowy wieczór zamienił się w koszmar na S. Albert Avenue w South Bend, gdy dwa pitbulle zaatakowały 5-letnią Nylah Jones w podwórku domu przyjaciela.
Przebieg ataku: Około 19:00 sąsiedzi usłyszeli krzyki dziewczynki. Nylah weszła na podwórko z bratem, gdy kilka minut później dwa pitbulle rozpoczęły atak.
"Usłyszałam mojego syna biegnącego i krzyczącego 'Mamo! Mamo! Pies atakuje Nylah!'" - wspomina matka Jillquisha Jones.
Dramatyczne obrażenia: Sąsiadka Angela opisuje scenę: "Widziałam jak niosła dziecko z tyłu. Była we krwi, niosła ją... Potem spotkała matkę. Mówiła 'Musimy jechać do szpitala'. To była naprawdę szalona scena."
Nylah ma teraz dziesiątki blizn na twarzy, które według lekarzy mogą pozostać na całe życie.
Skandaliczna reakcja służb: Matka była wściekła na pierwszą reakcję służb: "Na początku czułam, że ich to nie obchodzi. Ciągle do nich dzwoniłam, kontaktowałam się z kontrolą zwierząt. Wszyscy z mojej listy znajomych próbowali się skontaktować. A oni nie rozmawiają ze mną. Nic nie mówili."
Absurdalne działania South Bend Animal Resource Center:
Początkowo pozwolili właścicielom zatrzymać psy w domu na 10-dniowej kwarantannie
Psy zostały schwytane dopiero gdy matka zgłosiła, że ponownie biegają bez nadzoru
"Psy znowu przybiegły" - relacjonuje Jones
Trauma rodziny: 6-letni brat Nylah, który był świadkiem ataku: "Za każdym razem, gdy patrzę na jej twarz, jest mi bardzo smutno i płaczę."
Najlepszy przyjaciel człowieka znów wyraził swoją miłość.