Emily Rentschler została brutalnie zaatakowana przez dwa psy w Colerain Township, gdy próbowała odgonić je z drogi po odebraniu swoich 10-letnich trojaczków ze szkoły. Mimo ponad 100 szwów i hospitalizacji, psy nadal mieszkają tuż obok ofiary.
Przebieg ataku: W piątek po południu Rentschler jechała z trojaczkami do domu, gdy zauważyła psy sąsiada (mieszańce rottweiler i pitbull) na ulicy. Wysiadła z samochodu, żeby odpędzić je na ich posesję.
"Nigdy nie pomyślałabym, że przybiegną i mnie zaatakują" - mówi Rentschler.
Sąsiad Jason Stumin wezwał pomoc: "Mam kobietę na zewnątrz. Nie wiem, kim jest, ale jest atakowana przez dwa psy i krzyczy. Załaduję broń, może będę mógł zastrzelić te psy. Uśpię je."
Operator poradził: "Proszę pana, radziłbym schować broń."
Brutalne szczegóły: "Kiedy otworzyłem drzwi frontowe, młoda kobieta leżała na podwórku. Spojrzała na mnie i krzyczała 'Zadzwoń pod 911'. Zobaczyłem stojące przy niej dwa psy" - relacjonuje Stumin.
Sąsiad Fredd Wright, który przybiegł na pomoc, opisał scenę: "Była na ziemi, a psy trzymały ją za ręce. Rozrywały jej ręce na kawałki."
Myślałam, że umrę na oczach moich dzieci" - wspomina Rentschler swoje myśli podczas ataku.
Obrażenia i leczenie: Wright i inni sąsiedzi zdołali odciągnąć psy, ale nie zanim Rentschler doznała poważnych obrażeń wymagających ponad 100 szwów i weekendu w szpitalu. Prawdopodobnie potrzebne będą operacje, z nadzieją na uniknięcie trwałych uszkodzeń nerwów lub więzadeł.
Skandaliczna reakcja właściciela: Na pytanie o sytuację, właściciel psów odpowiedział: "W porządku. Nie martwię się tym, co ludzie mówią. Chcę tylko, żeby ludzie przestali dokuczać mi i mojej rodzinie."
Systemowe zaniedbanie: Policja i kontrola zwierząt użyły kul pieprzowych, żeby przepędzić psy z powrotem na ich posesję. Psy nadal pozostają z właścicielami.
Lisa Colina z Cincinnati Animal Care wyjaśniła: "Psy mają właściciela. Nie możemy po prostu zabrać psów z właścicielem, chyba że zostaną nam przekazane lub będziemy mieć nakaz sądowy."
"Psy powinny zostać uśpione" - mówi Rentschler.